Zájem o svatomartinské menu rok od roku roste, proto rezervujte včas. Níže najdete výběr ověřených podniků s termíny a orientačními cenami.
Praha a Středočeský kraj
- U Blekotů (Praha) – start už 1. 11.; konfitované husí stehno + červené zelí + bramborové šišky, 499 Kč.
- Červený jelen (Praha) – od 8. 11.; rillettes z husy s kaštanovým pyré, paštika s aronií a rakytníkem, kaldoun, hlavní: konfitované stehno s vídeňským knedlíkem, bramborové noky s brioškovou strouhankou, červené zelí s pomerančem a badyánem; 680 Kč.
- LEAF (Praha–Strašnice) – 11. 11. jen na rezervaci; menu výhradně z lokálních surovin, kaldoun jemnějšího stylu, samostatný chod ze zelí, kreativní práce s obilím a bramborami, husa z volného chovu; 4 chody 1 190 Kč / 7 chodů 1 990 Kč.
- Lokály (Praha, Brno, Plzeň) – od 11. 11. do vyprodání; čerstvé české husy z Farmy Tůmovi, zelí + knedlíky, k tomu plzeň z tanku.
- Římská – Restaurace a pivovar (Praha) – 7.–16. 11.; celá pečená husa pro 4–6 osob + karlovarský a chlupatý knedlík + 2 druhy zelí, 3 700 Kč.
- Ginger & Fred (Tančící dům, Praha) – 11.–16. 11.; 4chodové: husí paté, krémový vývar se žemlovým knedlíčkem a játry, konfitované stehno s karamelizovaným červeným zelím, bramborové lokše, redukce ze svatomartinského vína; dezert: pečená máslová buchta s tvarohem, praženým bílým mákem a mirabelkou; 1 590 Kč.
- Prosecco (Praha–Prosek) – 8.–12. 11.; polovina čerstvě pečené husy pro 3 osoby, bílé i červené zelí, variace bramborového a karlovarského knedlíku; 1 790 Kč.
- Kastrol (Praha–západní okraj) – klasika pro 4 osoby 2 490 Kč + speciály: crème brûlée s foie gras, smažené husí krokety, lokše s trhanou husou, konfitované stehno se šouletem.
- Sezóna (Horní Počernice) – nové šéfkuchařské menu: předkrm z husích jater, kaldoun, čtvrtka mladé husy + zelí + 3 druhy knedlíků, 980 Kč.
- Na pekárně (Čakovičky) – Václav Fryč, husa pro 6 osob; nutná včasná rezervace.
- Na dobrým místě (Úvaly) – kromě hus a kachen cimbálová muzika v pátek 7. 11.
- Velkopopovická Kozlovna – 7.–16. 11.; husí stehýnko s červeným brusinkovým zelím, škvarečky, variace knedlíků 549 Kč. Možnost svatomartinské prohlídky pivovaru Velké Popovice s rozšířenou degustací a tématickým občerstvením.
Plzeň
- Hospoda Na Spilce (areál pivovaru) – 5.–11. 11.; tradiční pojetí: husí kaldoun, konfitované stehno s červeným zelím s brusinkami a bílým pivním zelím, bramborové šulánky s mandlovou drobenkou a křupavou cibulkou.
České Budějovice
- Solnice – 7.–9. 11.; velký zájem, doporučena včasná rezervace.
- Beseda – 6.–15. 11.; pomalu pečená husa se zelím a knedlíky, navíc nádivka s jedlými kaštany, 419 Kč.
Pardubice
- Garden Restaurant – 8.–11. 11.; kompletní menu od předkrmu po dezert; konfitované stehno s „trilogií“ červeného zelí + variace knedlíků 599 Kč, včetně svatomartinských rohlíčků.
Ústí nad Labem
- U Eichlerů – 7.–11. 11.; pečené husí stehno s přílohami 559 Kč.
Jižní Morava
- Kounický dvůr – 6.–9. 11.; konfitované stehno, 2 druhy zelí, pečená jablka, karlovarský knedlík 490 Kč; celá husa s přílohami 2 690 Kč.
- Korek (Mikulov) – 7.–23. 11.; bohaté menu včetně plněného husího krku, plněného knedlíku s husím ragú a domácích lokší s mákem jako dezert.
Bonus: výlet za husou na Slovensko
- Slovenský Grob (cca 90 km od Lanžhota) – více než stoletá tradice chovu a pečení hus; na podzim je nabídnou desítky malých rodinných restaurací s lokšemi a jedinečnou atmosférou.



